top of page

Γενικές Προϋποθέσεις για Σύνταξη Γήρατος.


Δημήτρης Τριπερίνας Δικηγόρος Συντάξεις Εργατικό
Δημήτρης Τριπερίνας - Δικηγόρος

Οι γενικές προϋποθέσεις απονομής πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος αντιστοιχούν σήμερα σε δύο (2) περιπτώσεις:


Α. Ηλικία 67 ετών και 15 έτη πλήρους ασφάλισης

Β. Ηλικία 62 ετών και 40 έτη πλήρους ασφάλισης.


Όμως, παρά τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) νυν Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης- e-ΕΦΚΑ, οι καταστατικές διατάξεις κάθε ασφαλιστικού φορέα που εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ εξακολουθούν να ισχύουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιμέρους διαφορποιήσεις που παρέχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία από τις ανωτέρω, είτε με ανήλικο τέκνο, είτε με βαρέα ένσημα, είτε λόγω άλλων οικογενειακών δεδομένων (τριτεκνία, γονέας με ανάπηρο τέκνο, κλπ), είτε παρέχουν τη δυνατότητα μειωμένης σύνταξης, όπως το Δημόσιο και το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ή ο ΟΑΕΕ για τους νέους ασφαλισμένους.


Η σύνταξη συντίθεται από 2 σκέλη: α) την εθνική σύνταξη, που παρέχεται πλήρης σε όσους έχουν τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και 40 έτη μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα και β) την ανταποδοτική σύνταξη, που υπολογίζεται με βάση τα συνολικό χρόνο ασφάλισης που αντιτσοιχεί σε συγκεκριμένο συντελεστή αναπλήρωσης (ποσοστό επί τοις εκατό) του μέσου όρου των αποδοχών ή των εισφορών με αναγωγή σε αποδοχές του ασφαλισμένου από το έτος 2002 έως την ημερομηνία συνταξιοδοτήσεώς του.


Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είναι εφικτή και δια της αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης, η οποία παρέχει τη δυνατότητα συμπλήρωσης των ελλειπόντων ετών ασφάλισης. Οι όροι αναγνώρισης πλασματικών ετών διαφοροποιούνται ανάλογα με το αιτούμενο έτος θεμελίωσης και το Ταμείο του ασφαλισμένου.




Ο Δημήτρης Τριπερίνας είναι Δικηγόρος με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο και Συνεργάτης της S&K Consulting Group. Αν αντιμετωπίζετε ζητήματα στη διαδικασία έκδοσης Σύνταξης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να προγραμματίσουμε το Συμβουλευτικό Ραντεβού σας με τον κο Τριπερίνα και την Ομάδα της S&K Consulting Group.

16 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page